Les Fogueres de Sant Joan,

per celebrar el solstici d'estiu

Esteu aquí

Celebra al País Català aquesta festa que es remunta a l'Antiguitat. Originalment, aquest esdeveniment celebrava el solstici d'estiu, que marcava el final de la collita... Avui, als Pirineus Orientals, és una gran trobada popular que celebra l'agermanament entre les dues Catalunyes de cada costat de la frontera.

La història de les fogueres de sant joan

La festa de les fogueres de Sant Joan, una tradició típicament catalana, se celebra tots els anys la nit del 23 de juny.

Una setmana abans, amb motiu de la Trobada, voluntaris i membres d'associacions esportives i culturals recullen nombrosos feixos de sarments per preparar la foguera al cim del Canigó.

Cada any es produeix la mateixa meravella quan el gegantí foc s'encén al cim mateixa de la muntanya «sagrada». La flama, que porta missatger, és rebuda per una comissió de festes i s'utilitzarà a la nit per encendre les fogueres, promeses de renovació i celebració del solstici d'estiu.

Llavors comença la festa i el ball popular per a la nit més curta de l'any.

 

La Saint Jean à PerpignanMILHET Jc
Feux de la Saint JeanMILHET Jc
Feux de la Saint JeanMILHET Jc

La flama del canigó

Des de 1964, el foc que encén l'enorme foguera al cim del Canigó no s'apaga mai. A l'espera de la nit del 23 de juny, es vigila i es guarda al Castellet de Perpinyà, en un llum d'oli. Veu i comprova-ho.

 

Feux de la Saint JeanMILHET Jc

La festa de les fogueres de sant joan una gran festa popular

A la vigília del dia de Sant Joan és tradició recollir flors i herbes que se suposa que porten sort i protecció. El ram típic es compon de perpètua, ungla de gat, noguera i hipèric.

Durant aquest dia es respecten tots els costums i hàbits. Quant a l'ambient, no es pot deixar enrere als catalans. Al programa, balls i sardanes (rondes tradicionals amb passos comptats i alternats) que exalten el vermell i el daurat, els colors de Catalunya!

Mantingues els ulls ben oberts per contemplar els focs artificials que s'organitzen per a l'ocasió.

Una celebració increïble, en què els cors d'un poble bateguen a l'uníson amb les fogueres de Sant Joan.