Memorial del Camp de Rivesaltes,

deure de memòria

Esteu aquí

Visitar el Memorial del Camp de Rivesaltes, Inaugurat el 2015, és una forma d'evocar un passat històric intens. Si bé el poble, situat al nord de Perpinyà, és molt conegut per les seves vinyes, la visita al seu Memorial és essencial per a comprendre la història de França.

 

Mémorial de RivesaltesCASTILLO M.

El camp de rivesaltes, camí i deure memòria

En un escenari carregat d'història, et submergiràs en els anys més foscos de la França del segle XX. En començar la visita tornaràs immediatament al 12 de novembre de 1938.

Aquest dia, França va promulgar una llei que permetia l'internament administratiu dels que llavors en deien «estrangers indesitjables».

Dit d'una altra manera, l'Estat va autoritzar la detenció i l'internament de persones, no pels delictes que presumptament haurien comès, sinó pel perill potencial que poguessin representar.

Malgrat l'austeritat i la tristesa, la visita del Memorial del Camp de Rivesaltes forma part d'un deure de memòria.

Mémorial de RivesaltesBlog ADT 66

La història del camp

Durant la visita, els guies expliquen que les primeres víctimes del camp van ser els republicans espanyols que intentaven escapar de la dictadura del general Franco el 1939. Després, durant la Segona Guerra Mundial, Rivesaltes va acollir a jueus estrangers i gitanos francesos abans de deportar-los a Auschwitz. Finalment, el lloc va concloure el seu obscur propòsit empresonant als harkis després de la guerra d'Algèria i refugiats africans el 1963.

A la gran sala principal, on es troba l'enorme taula de 30 metres de llarg, s'explica com els esdeveniments històrics van causar aquests grans desplaçaments forçats de poblacions. A les pantalles hi ha una gran quantitat de testimonis, documents i diaris de l'època que permeten reconstruir la història del camp i els successius internaments.

Mémorial de RivesaltesBlog ADT 66

La visita del memorial del camp de rivesaltes

Quan arribes, t'espera un escenari impressionant. Es veuen les casetes en ruïnes perfectament alineades al voltant de les quals els visitants s'aturen per retre tribut i tractar de comprendre. El camp de Rivesaltes, que s'ha convertit en un veritable punt de referència en la història de l'internament i dels desplaçaments forçats, és l'únic camp d'internament francès que encara conserva intactes les seves casetes.

El Memorial en si, dissenyat per l'arquitecte Rudy Ricciotti, és sobri i imponent, com si estigués enterrat i s'integrés en aquesta terra àrida. L'interior es pot visitar de diverses maneres. Ja sigui pel teu compte o amb un guia, dedica diverses hores a descobrir el Memorial a través de la sala didàctica, l'auditori i les exposicions permanents i temporals.

Mémorial de RivesaltesBlog ADT 66
Mémorial de RivesaltesBlog ADT 66

Moment de recollida

Dedica un moment a aturar-te davant de l'estela erigida el 1994 en memòria dels jueus deportats, l'erigida el 1995 per als harkis i, finalment, el 1999, la qual ret homenatge als republicans espanyols.