Processó de la sanch,

Esteu aquí

Vine a descobrir les processons de la Setmana Santa, una tradició que es remunta a més de sis segles i que se celebra tots els anys al País Català, a Cotlliure, Arles, Bulaternera, Elna ... La més famosa és la de Perpinyà.

 

La processó de la sanch: entre l'emoció i la tradició

El Divendres Sant la ciutat de Perpinyà veu desfilar una processó d'estranys personatges per a l'espectador desinformat... la processó de la Sanch, que celebra la festa religiosa més important per als catòlics, és un dels costums catalans que cal veure.

Al segle XVI, els monjos dominics tenien per missió acompanyar els condemnats a mort al cadafal... El seu objectiu era protegir-los del linxament de la multitud, alhora que se'ls garantia un enterrament religiós.

Cada any, més de 10.000 persones van en massa a veure aquesta increïble i espectacular processó.

Procession de la SanchMILHET Jc
Procession de la Sanch - PerpignanMILHET Jc
Procession de la SanchMILHET Jc
Procession de la SanchMILHET Jc

Les escenes de la crucifixió

La processó de la Sanch no és una simple desfilada: simbolitza el Camí de la Creu de Crist a la seva crucifixió.

Sobre les espatlles dels penitents reposen els pesats misteris, representacions a mida real de les estacions del Via Crucis, que pesen centenars de quilos.

Ja sigui per curiositat o per devoció, cal admirar la bellesa dels misteris i el coratge dels penitents, que marxen lentament, a vegades descalços, trontollant per l'esforç.  

Procession de la SanchMILHET Jc

Els símbols del penitent de la processó de la sanch

Els penitents, símbols vius de la processó de la Sanch, són el cor de la processó.

Vestits amb túniques negres o vermelles, els processionaris es distingeixen per la Caperutx, la tradicional cucurulla que cobreix el cap i la cara.

L'Escapulari, objecte de devoció fet de feltre, així com el cordill que s'utilitza com cinturó, són també dos signes distintius del vestit de penitent.

Procession de la SanchMILHET Jc
Procession de la SanchMILHET Jc

Un veritable moment de fervor i recolliment

Deixa't portar pels cants religiosos, els tambors i l'ambient commovedor de la processó ...  Siguis creient o no, i sigui quina sigui la teva religió, la processó de la Sanch és un acte molt especial, ple d'emoció, que no deixarà indiferent a ningú.